جو دامی

استفاده از جو در خوراک دام از قدیم رواج داشته  و یک ماده خوراکی ایده ال برای نشخوارکنندگان و غیر نشخوارکنندگان محسوب می شود. از دانه جو در مرحله اول جهت تامین انرژی و در مرحله دوم تامین پروتئین استفاده می شود. جو به طور میانگین بین 11 الی 12 درصد پروتئین دارد. ارزش جو به طور کلی به واریته ، میزان پروتئین و وزن حجمی دانه دارد.

جو در مقایسه با ذرت ، پروتئین ، متیونین ، لیزین ، سیستئین و تریپتوفان بیشتری دارد و همچنین از نظر اسید امینه لیزین همچنین ویتامین های a , d , e   و ماده معدنی کلسیم فقیر می باشد. جو به دلیل سرعت سریعتر تخمیر نشاسته در مقایسه با ذرت ، ترکیب همزمان تر انرژی و نیتروژن را فراهم می کند و در نتیجه باعث بهبود جذب مواد مغذی میکروبی می شود.

استفاده از جو در جیره غذایی :

خوش خوراکی جو :

خوش خوراکی جو نسبت به غلات دیگر کمتر بوده و در صورت مصرف زیاد دام باعث اسیدوز و یا نفخ می گردد.همچنین استفاده زیاد از جو در پرواربندی باعث نرمی چربی گوشت می شود که ممکن است بازارپسندی گوشت را تحت تاثیر قرار دهد.

درصد مجاز استفاده از جو در جیره :

استفاده از جو نیز در گونه های مختلف حیوانات با محدودیت هایی روبه رو می باشد که در جیره نویسی حتما باید رعایت شود.

برای مثال حداکثر درصد استفاده از جو در

پرواربندی گوساله :50 درصد  /

گاو شیری 50 درصد /

پرواربندی بره 25 درصد /

نگهداری میش : 50 درصد /

شیرخوارگی : 20 درصد  /

جیره رشد  : 30  درصد  /

و در جیره پایانی 30 درصد باید رعایت شود.

نگهداری و روش های استفاده از جو :

جو را در صورتی که به حداقل رطوبت لازمه رسیده است باید انبار کرد ( حداکثر 13 درصد رطوبت داشته باشد)  .به طور معمول جو را به حالت های مختلف از جمله به شکل کامل ، غلتک زدن ، اسیاب کردن و پلت می توان برای دام مورد استفاده قرار داد.

اسیاب کردن دانه جو می تواند مقدار جذب آن را نسبت به دانه کامل افزایش دهد.در نظر داشته باشد اگر از دانه جو خارجی استفاده می کنید به هیچ وجه به طور کامل در دسترس دام قرار ندهید.

استفاده از جو فراوری شده :

طبق مطالعات در صورتی که دانه جو به طور کامل در دسترس دام قرار بگیرد به طور میانگین 52 درصد آن جذب شده و مابقی بدون تغییر شکل دفع می شوند. از این رو بهتر است جهت جذب بیشتر جو به طور کامل بلغور و یا اسیاب شود  تا حداکثر جذب برسد.

انالیز جو :

ماده خشک :86 درصد

پروتئین خام : 12.3 درصد

الیاف خام : 5.1 درصد

خاکستر  : 2.6 درصد

نشاسته : 57 درصد

چربی : 2.5 درصد